1883: bernerin tarina alkaa suomessa
Berner Oy:n tarina alkoi, kun norjalainen Sören Berner saapui 1880-luvulla Helsinkiin tutkimaan 40 000 asukkaan kaupungin markkinoita. Hän päätti aloittaa liiketoiminnan Suomessa tuomalla silliä suoraan pyyntipaikalta Norjan Stavangerista Helsinkiin.
Sören oli syntynyt vuonna 1859 vanhaan norjalaiseen käsityöläis- ja kauppiassukuun ja hänellä oli kotoa käsin perusteellinen kokemus sillin myynnistä.
Konttorihuoneen Sören vuokrasi Eteläranta 6:sta ja oikeuden elinkeinonharjoittamiseen hän sai 28.7.1883. Alku oli varsin vaatimaton ja nuori kauppias hoiti itse myynnin, matkustuksen ja kirjanpidon.
1900-luvun taite: agentuurikauppa syntyy
Asiakassuhteiden laajentuessa Berner laajensi tukkukauppaa muilla kalatuotteilla. Viljakauppa saavutti merkittävän aseman yhtiön toiminnassa jo 1890-luvulta alkaen. Berner aloitti ensimmäisten joukossa vehnäjauhojen tuonnin Yhdysvalloista.
Suolan, viljan ja kalatuotteiden ohella Berner toi maahan myös harvinaisempia herkkuja kuten marsipaania, lakritsia ja rusinoita.
1920 – 1930-luvut: vienti kasvaa, kasvinsuojeluaineet markkinoille
Vientikauppa alkoi saada suurempaa merkitystä, ja esimerkiksi Afrikan maihin ja Singaporeen viedään paperia, Saksaan juustoa, Lontooseen ja Hampuriin vaneria. Huomattava aluevaltaus oli suorien yhteyksien avaaminen Brasiliassa ja Berneristä tulikin kahvintuonnin uranuurtaja Suomessa ja esimerkiksi Paulig osti Bernerin kautta kahvinsa.
Kaupankäynnin vilkastuminen näkyi myös erikoisosastojen perustamisena, joista ensimmäiset olivat kemikaalio- ja elintarvikeosasto ja tekstiilien agentuuriosasto. New Yorkiin ja Hampuriin perustettiin tytäryhtiöt.
Maatalouden kehittyessä tuontia laajennettiin muun muassa lannoitteisiin. Berner tarjosi 1930-luvulla suomalaisille ensimmäisenä kasvinsuojeluaineita, joiden käyttöön maanviljeljät tarvitsivat laajaa neuvontaa.
1940-LUKU: SOTAVUODET ja sosiaalinen vastuu
Sotavuosien säännöstelyn vaikutukset näkyivät Suomessa pitkään. Berner vastasi kasvavaan kysyntään tuomalla muun muassa perunajauhoja, maissitärkkelystä, glyseriiniä ja lihasäilykkeitä. Myös eläinlääkintä tuli mukaan ja laajeni sittemmin seuraavilla vuosikymmenillä muihin sairaalatarvikkeisiin ja laboratoriolaitteisiin.
1940-luvulla yhtiö alkaa jakamaan voitto-osuutta koko henkilöstölle ja kehittämään henkilöstön hyvinvoinnista huolehtimista. Edistyksellisiä ovat muun muassa työterveyslääkärin palvelut ja hammashoito. Joka toinen lauantai pidettiin vuoroviikoin vapaata ja siirryttiin kolmen viikon kesälomaan.
1950-luku: ensimmäinen tehdas herttoniemeen helsinkiin
Berner vastasi sodanjälkeiseen jälleenrakentamiseen 1950-luvulla hankkimalla muun muassa ensimmäiset kosmetiikkaedustukset.
Sotakorvauksena Neuvostoliitolle toimitettiin voiteluöljyä, jota oli kehitetty yhtiön uudella vuonna 1952 avatulla tehtaalla Helsingin Herttoniemessä. Ensimmäinen oman tuotekehityksen tuote oli XZ -hiustenöljyhoito.
Näyttävä uudistus oli oman auto-osaston perustaminen ja Berner hankki itselleen mm. Chryslerin edustuksen.
Henkilökuntaa oli 1950-luvun alussa kuutisenkymmentä.
1960 – 1970-luvut: tuotanto ja toiminta laajenee
Oma tuotanto käynnistyi vauhdilla ja laajeni 1960-luvulla hiustenhoidosta autojen tuonnin myötä autonhoitotuotteisiin ja oman tuotekehityksen tuloksena markkinoille lanseerataan Korrek-autonhoitotuotteet.
Toimintaa laajennetaan sairaalalaitteiden ja -tarvikkeiden kauppaan. Sport-, trukki- ja elintarvikeosastot perustetaan. Eva-ompelukoneiden myynti alkaa ja ne löytävät tiensä suomalaisiin koteihin öljykriisin ja laman kiusaamassa maassa.
1980 – 1990-luvut: ensimmäiset yrityskaupat ja etabloituminen balttiaan
1980-luvulla alkoi toiminta suurtalouksien siivousalalla, ja panostaminen sairaalalaitekauppaan jatkui. 1990-luvulla Berner osti Alkolta teknokemian, esim. Lasol, toiminnot ja Sareko Agro Oy:n liiketoiminnan oston myötä Berner kasvoi maan johtavaksi kasvinsuojelutaloksi.
1990-luvulla hankittiin tehtaineen myös Bergenheim Yhtiöiden liiketoiminta (Instrumentarium). 1990-luvun lopulla Berner perusti tytäryhtiön (Berner Eesti Oü) Viroon, jonka toiminta myöhemmin laajeni Liettuaan ja Latviaan.
2000-luku: yrityskauppoja ja tehdas heinävedelle
2000-luku oli merkittävien yrityskauppojen aikaa. Berner osti tunnettuja brändejä, kuten Nokian Jalkineet, LV herkän ihon tuotteet, Herbina-hygieniasarjan, Rajamäen etikka -liiketoiminnan sekä Grow How -liiketoiminnan, jonka nimi muutettiin myöhemmin GreenCareksi.
Ruotsista ostettiin kasvinsuojeluaineiden tukkuliike Gullviks, joka myöhemmin sulautui yhteen Bröderna Berner Handels Ab:n kanssa.
Norjalaiselta Reidar Jakobsenilta ostetaan Heinäveden teknokemian tehdas, jonne siirretään Herttoniemen tehtaan vesipohjaisten hygieniatuotteiden tuotanto 2001.
Vuonna 2008 päätettiin keskittää yhtiön kaikki logistiikkatoiminnot uuteen logistiikkakeskukseen Vantaan Viinikkalaan. Logistiikkakeskus otettiin käyttöön tammikuussa 2009.
2010-luvun alKU: uudet tehtaat heinävedelle
Bernerin historian yksi suurimmista investoinneista valmistui vuonna 2014, kun uudet tehtaat avattiin Heinävedelle, jonne siirtyi myös Rajamäen etikoiden tuotanto.
Samana vuonna Berner osti liettualaisen Kruzas Nordic Cosmetics Distribution -yhtiön. Kaupan myötä Berneristä tuli yksi Baltian maiden johtavista kosmetiikan maahantuojista ja jakelijoista.
Yhtiön toimitusjohtajana toimi vuodesta 1987 vuoteen 2013 Berner Oy:n perustaja Sören Bernerin pojanpojanpoika George Berner.
George Bernerin jäätyä eläkkeelle 1.9.2013, uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin Berner Oy:n hallituksen toimesta hallituksen jäsen, Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito-osaston johtaja Antti Korpiniemi.
2010-LUVUN LOPPU: yritysostot jatkuvat
Yrityskauppojen osalta vuosikymmenen loppu on vilkas.Berner ostaa Yliopiston Apteekki -konserniin kuuluneen laboratoriolaitteiden myyntiin ja maahantuontiin erikoistuneen Ordior Oy:n liiketoiminnan Suomessa ja Virossa.
Vuonna 2017 Bernerillä on uusi alku uudessa pääkonttorissa. Uudet modernit toimitilat valmistuvat Helsingin Herttoniemeen.
Portfolioon saadaan Make-Traden oston myötä lisää tunnettuja brändejä, esimerkiksi ranskalainen BIC.
Vuonna 2018 juhlitaan toiminnan 135-vuotista taivalta. Myös Bernerin ikonisilla kumisaapasbrändeillä on juhlavuosi, kun Nokian Saappaat täyttää 120 ja Hai 50 vuotta. Berner ostaa magnesiumkemikaalien valmistajan Catrock Oy:n ja sen Kokemäellä toimivan tytäryhtiön liiketoiminnot. Uusi tytäryhtiö Berner Chemicals tulee kehittämään magnesiumtuotteiden tuotantoa edelleen Kokemäellä täydentäen Teollisuuden Bernerin palvelukokonaisuutta.
2020-LUKU: koronaa ja kasvua
Heinävedellä valmistettiin koronapandemian johdosta keväällä 2020 kymmenkertainen määrä desinfiointituotteita. Berner haki kasvua strategian mukaisesti myös 10 yrityskaupalla 2021 – 2022 vahvistaen asemaansa kaikilla 4 liiketoiminta-alueella eli kuluttajatuotteissa, terveydenhuollossa ja laboratorioissa, maataloudessa ja teollisuudessa. Koneet-liiketoiminnasta luovuttiin vuonna 2021.
Bernerin omistukseen siirtyi noin 8 %:n osuus pörssiyhtiö Apetit Oyj:stä ja lannoiteyhtiö Belor Agro. Apetitin Viljakauppa-liiketoiminnan ostossa Bernerille siirtyi kotimaan viljakauppaliiketoiminta sekä viljavarastot ja satamaoperaatiot Suomessa.
Chemigaten 85 %:n ostolla Bernerin rooli teollisuuden merkittävänä ja pitkäjänteisenä kumppanina kasvoi. Chemigate hankki äänienemmistön Suomen johtavasta tärkkelysperunatuotteita valmistavasta Finnamyl-konsernista.
Bernerin asema terveysteknologiatuotteissa vahvistui, kun yhtiö osti 90 % Suomen MediTuotteesta, ruotsalaisen Doleman, suomalaisen Haltija Groupin ja ruotsalaisen ClaraLabin.
Ihon- ja hiustenhoitotuotteita valmistavan Naviter Oy:n ostolla vahvistettiin Bernerin asemaa kosmetiikkamarkkinoilla. Berner-konserni on kasvanut henkilöstömäärältään jo yli 800 henkilön yhtiöksi.